Η βασίλισσα Ρίγανη, θέλει την υγειά μας!

2018-02-01

Τη λατρεύουμε και μας αγαπάει, δεσμός χιλιάδων ετών που καλά κρατεί. Ποιά τα ωφέλη απο τη χρήση της;

Βότανα Κωνσταντίνος Λιαρετίδης, τα πάντα για τα βότανα

Η ρίγανη και η Ελλάδα

    Η ρίγανη που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι, είναι φυτό κυρίως της Μεσογείου παρ' όλο που συναντάτε ακόμα και στη Σκανδιναβία και την Αμερική. Η πολυτιμότερη σε άρωμα, χρώμα, γεύση και ιδιότητες ρίγανη του κόσμου αυτοφύεται στην Ελλάδα και συνυπάρχει με τους Έλληνες στην καθημερινότητά τους από τα αρχαία χρόνια.

Διοσκουρίδης
Διοσκουρίδης

    Αποτέλεσε σύμβολο ευτυχίας και χαράς για τα νιόπαντρα ζευγάρια που τα στεφάνωναν με κλαδιά ρίγανης και δάφνης, ενώ ο Διοσκουρίδης θα σας συνιστούσε σήμερα να πιείτε αφέψημα ρίγανης προκειμένου να βρείτε τη χαμένη σας όρεξη, να καταπολεμήσετε τους σπασμούς της κοιλιάς σας αλλά και να σωθείτε από μια δηλητηρίαση.

   Στη σύγχρονη Ελλάδα κάνουμε χρήση  κυρίως στη μαγειρική, δεν λείπει σχεδόν απο καμία συνταγή η ρίγανη και σε περιπτώσεις πονόδοντου ή όταν έχει πιαστεί η μέση μας τριβόμαστε με ριγανέλαιο προκειμένου να περάσει ο πόνος. Άρτια συνδεδεμένη με την Ελλάδα, η ρίγανη έχει ταυτιστεί σε όλο τον κόσμο με τη χώρα που τη βάφτισε και όλοι αναγνωρίζουν την αξία και τη σπουδαιότητά της στη διατροφή μας.

Σπουδαία, το λέει και τ' όνομά της...

   Διεθνώς την αποκαλούν oregano που προέρχεται από την ελληνική λέξη ''ορέγκανο'' και της δόθηκε από τους προγόνους μας θέλοντας να προσδιορίσουν τα σημεία που φύεται, δηλαδή τα ''όρη'' και την πολύτιμη αξία που της απέδιδαν με τον όρο ''γκάνο'' που θα πει λαμπερό (γανωτής, γανόδερμα, κ.α.).

   Έτσι λοιπόν όταν μιλάμε για τη ρίγανη, μιλάμε για εκείνο το φυτό που φύεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ''λάμπει'' ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Θα λέγαμε ότι αποτελεί το βασιλιά των βοτάνων μιας και της αποδίδονται σπουδαίες και πολλές ιδιότητες που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Στη χώρα μας, υπάρχει σύγχυση και μια εμμονή με τις περιοχές που ''βγάζουν'' τη καλύτερη ρίγανη. Εδώ έρχεται η επιστήμη και λύνει αυτό το ερώτημα εν μέρει, καταδεικνύοντας την Κρήτη, την Αμοργό, το Γύθειο και τη χερσόνησο του Άθου ως τις περιοχές με τη καλύτερη ρίγανη του κόσμου ως προς τις υψηλότερες τιμές σε οριγανέλαιο (>7ml / 100gr ξηρής δρόγης), χωρίς αυτό να λύνει το πρόβλημα της καλύτερης σε ρίγανη περιοχής, γιατί οι γευστικές προτιμήσεις είναι πολλές και ποικίλες.

Πλούσια σε όλα της

    Θα μπορούσε να καυχιέται ανάμεσα στα βότανα για τα πλούτη της, όμως η σεμνή και ταπεινά παρούσα στη κουζίνα και σε φαρμακευτικά σκευάσματα ρίγανη, μας χαρίζει γεύση, ίαση και προστασία χιλιάδες χρόνια. Ορίστε λοιπόν, πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και τα επίπεδα χοληστερόλης. Πλούσια σε ουρσολικό οξύ που αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους διατηρώντας υγιή τη μυϊκή μάζα. Πλούσια σε καφεϊκό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων, πλούσια σε ροσμαρινικό οξύ με αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση και αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε σημειώστε πως είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο, καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη, λιμονένιο, οκιμένιο, καρυοφυλλένιο (ενεργά συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης). Αν προσθέσουμε και την αξία της στη μαγειρική, τότε εύκολα υποκλινόμαστε στο θαύμα της φύσης που λέγεται ρίγανη και όπως αναφέρεται παρακάτω, οι ιδιότητές της δεν είναι ούτε λίγες, ούτε ευκαταφρόνητες.

Δυνατότερο ''φάρμακο'' από τα κοινά φάρμακα

    Η ρίγανη με κύριο συστατικό της την καρβακρόλη και το έλαιο της ελληνικής ρίγανης, αποτελούν αποδεδειγμένα ισχυρότερα φάρμακα έναντι των κοινών παγκοσμίως φαρμάκων με αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση. Συγκριτικά ανά γραμμάριο νωπού βάρους, η ρίγανη έχει αποδειχθεί ότι έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, 12 φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα.

    Ένα με δυο φλιτζανάκια του καφέ αφέψιμα ρίγανης, εντός της ημέρας είναι ικανά να σταματήσουν τη διάρροια (χωρίς μέλι), δρα κατά των αερίων, του τυμπανισμού, σε εντερικές διαταραχές και τους πόνους στην κοιλιά. Έχει καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση σε πόνους των μυών και σε νοσήματα των πνευμόνων. Έχει αναλγητική δράση σε οξείς ή χρόνιους ρευματισμούς και σε πόνους των δοντιών (γαργάρες ή μασάμε ένα κλαράκι). Έχει αποχρεμπτική δράση (ρευστοποιεί τα φλέματα) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χρόνια βρογχίτιδα και κοκίτη. Έχει αντισηπτική δράση στις πνευμονικούς οδούς, στη φυματίωση των πνευμόνων και στο άσθμα.

    Ας δώσουμε λοιπόν γεύση στα φαγητά μας προσθέτοντας ρίγανη, ίσως λίγο παραπάνω την επόμενη φορά, δεν πικρίζει πια και τόσο όσο φημολογείται ούτε και σαν αφέψημα. Ας την χρησιμοποιήσουμε στο εξής σαν ιδιαίτερης αξίας γευστικό στα πιάτα μας και ας δοκιμάσουμε να πιούμε ένα φλιτζανάκι που και που αφέψημα.  Δεν θέλει ευχαριστώ η ρίγανη για όσα μας προσφέρει, θέλει μεράκι στη μαγειρική και να είμαστε γεροί.

Ώρα για συνταγές

με ρίγανη ''Κωνσταντίνος''

αν θέλετε να δοκιμάσετε τη ρίγανή μας, καλέστε στο 6993156250 ή μεταβείτε στο μενού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ της σελίδας και επικοινωνήστε μαζί μας

Συνταγή για αφέψημα ρίγανης

Ζεσταίνουμε ένα φλυτζάνι νερό, κατεβάζοντάς το απο τη φωτιά μόλις πρίν πάρει να βράσει. Ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη και αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου 2 με 3 λεπτά (όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο δυνατό σε άρωμα, γεύση και χρώμα θα γίνει το τσάι μας). Προσθέτουμε 1 κουταλιά μέλι, ανακατεύουμε και το πίνουμε χλιαρό. Σε περίπτωση που πικρίζει η ρίγανη σας, τότε κάντε το εξής μείγμα:

  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.γ. φλισκούνι
  • 2 κ.γ. χαμομήλι
  • 1 κ.γ. μέλι

Πίνετε καθημερινά, πρίν απο τα γεύματα.

Βράστε ενα ποτηράκι λευκό κρασί και αφήστε 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη μέσα για 5 λεπτά. Στραγγείξτε, αφήστε να κρυώσει, πιείτε το με μιάς και ξεχάστε τον ξερόβηχα.

Καλή επιτυχία!!!

Συμβουλές μαγειρικής με ρίγανη

  • Δεν χρησιμοποιούμε τη ρίγανη απο την αρχή του μαγειρέματος. Ο σωστός χρόνος πρόσθεσης για τα περισσότερα μυρωδικά είναι 15' με 20' πρίν το τέλος του μαγειρέματος. Όταν τα βάλουμε απο την αρχή, καίγονται, χάνουν το άρωμα και πολλές φορές πικρίζουν.
  • Φρέσκια ρίγανη μπορεί να έχει καθένας μας στο μπαλκόνι, τη βεράντα, την αυλή. Αξιοποιήστε την, βάζοντάς την επάνω στη φέτα σας φρέσκια, με λάδι, θυμάρι και μαύρο πιπέρι. Απίστευτη γεύση και όμορφο πιάτο.
  • Βάζουμε 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη, 1 φρέσκο σκόρδο ή μια σκελίδα ξερό σε ένα βάζο με λάδι για περίπου 1 με 1,5 εβδομάδα. Βγάζουμε τα μυρωδικά και προσθέτουμε φύλλα 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, 2 κουταλάκια ξερό δυόσμο 1 κουταλάκι μαραθόσπορο (γλυκάνησο). Ρίχνουμε σε σαλάτες, φέτες ψωμιού ή σε μακαρόνια και τη σάλτσα τους.

Καλές δημιουργικές στιγμές και καλή επιτυχία!!!

© 2016 Βότανα Κωνσταντίνος. Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές Θεσσαλονίκης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε