Άγχος και μετά έρχονται όλα τα άλλα...

2018-02-26

   Είναι η αρχή του κακού, πολεμάει τον σύγχρονο άνθρωπο που το θρέφει με την όλο και πιο απαιτητική ζωή που ο ίδιος δημιουργεί. Για να χαλαρώσει κανείς, να ηρεμήσει οχι στιγμιαία αλλά γενικότερα σαν χαρακτήρας, σαν άνθρωπος θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά πραγμάτων στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει να αλλάξει την ίδια την καθημερινότητά του.

    Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, προϋποθέτει σωματική άσκηση, λιγότερο χρόνο σε καταστάσεις έντασης όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, υπολογιστή κ.α. και συνεπώς αφιέρωση περισσότερου χρόνου σε συνήθειες που χαλαρώνουν το πνεύμα, όπως να διαβάζει κανείς βιβλίο (αληθινό βιβλίο, όχι e-book), να δημιουργεί (καλλιέργεια φυτών, φροντίδα ζώων, χειροποίητες κατασκευές, μαγειρική, οικοκυρικές δημιουργίες, κ.α.), να τρέφεται σωστά με βάση την ηλικία, το φύλλο και τις απαιτήσεις του σώματός του.

    Πολλά μπορεί να κάνει κανείς για το άγχος, που από ότι κι αν πάσχει κανείς σήμερα στο τέλος θα αποφανθεί και θα διαπιστώσει πως αν δεν φταίει εξ' ολοκλήρου το stress για το πρόβλημά του, τουλάχιστον έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό. Πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν όμως τα βότανα στην καταπολέμηση του άγχους και με τι συνδυάζονται προκειμένου να προσαρμοστούμε σε άλλα δεδομένα που μας ηρεμούν και δεν μας γεμίζουν ένταση;

    Η ''μυσταγωγική'' διαδικασία παρασκευής ενός αφεψήματος, προϋποθέτει δημιουργική τάση της στιγμής, κάτι που από μόνο του εκφράζει μια ανάγκη ανθρώπινη με αποτέλεσμα να μας προδιαθέτει προς χαλάρωση. Η ιδέα ότι θα πιούμε ένα αφέψημα με παρέα, μόνοι ή ακόμα την ώρα της εργασίας μας, δημιουργεί ένα κλίμα ευχάριστο στον εσωτερικό μας κόσμο που δυναμώνει το πνεύμα μας ότι κι αν έχουμε σκοπό να κάνουμε.

    Τα συνοδευτικά του φλυτζανιού που θα σερβιριστούν με το αφέψημα, πρέπει να είναι πάντα υγιεινά και όχι άκυρα με τις γεύσεις και τα αρώματα του αφεψήματος. Παλαιότερα, οι νυκοκυρές ετοίμαζαν τσάι για πρωινό με φέτες ψωμιού λαδομένες και ρίγανη, σπιτικά κουλουράκια με γέμιση τυρί ή κολοκύθα ή ακόμα με τραχανά. Σίγουρα υγιεινές τροφές όμως τι αφέψημα έπιναν.