ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Συμβουλές και μυστικά

Τα αποξηραμένα αρωματικά και πώς να τα αξιοποιήσετε

Συμβουλές

Η δόση είναι πάντα 1 - 1½ κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό. Τις ρίζες, φλούδες δέντρου ή σκληρά φύλλα καλό είναι να τα κόβουμε πρώτα σε κομματάκια πριν τη χρήση, λαμβάνοντας έτσι περισσότερα από τα αρώματα και τα πτητικά έλαιά τους. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες λαμβάνονται με 4 διαφορετικούς τρόπους:

ΑΦΕΨΗΜΑ

Βάζουμε στη φωτιά το νερό κρύο μαζί με το βότανο που θέλουμε στην κατάλληλη δοσολογία. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κ σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 20-30 λεπτά ακόμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά κ το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Κατόπιν το φιλτράρουμε κ το πίνουμε.

ΕΓΧΥΜΑ

Βάζουμε την απαιτούμενη ποσότητα βοτάνου σ' ένα δοχείο εμαγιέ, γυάλινο, πήλινο ή κεραμικό (όχι μεταλλικό) που να κλείνει καλά, για να μη φύγουν τα αιθέρια έλαια. Το περιχύνουμε με βραστό νερό κ το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Κατόπιν το φιλτράρουμε κ το πίνουμε.

ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ

Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται σε ρίζες και φλοιούς, αλλά και σε φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε βλεννώδεις ουσίες, όπως π.χ. η μολόχα. Βάζουμε το φυτό σε κρύο νερό στην κατάλληλη δοσολογία κ το αφήνουμε να μουλιάσει 8-12 ώρες. (εναλλακτικά, σιγοβράζουμε τα βότανα για 2 λεπτά στραγγίζουμε και τοποθετούμε τα βότανα στην προσβληθείσα περιοχή όσο είναι ζεστά). Δένουμε με γάζα ή βαμβάκι σε λωρίδες για 3 περίπου ώρες.

ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ - ΛΟΣΙΟΝ

Φτιάχνουμε έγχυμα ή αφέψημα σε ένα κατσαρόλι και σουρώνουμε καλά. Το νερό στη κατσαρόλα, αποτελεί τη λοσιόν. Βουτάμε ένα καθαρό πανί στη λοσιόν, στύβουμε καλά και τοποθετούμε στην προσβληθείσα περιοχή, (κομπρέσα) π.χ. μέτωπο προκειμένου να μας δροσίσει από τον πυρετό, ή επαλείφουμε τη περιοχή με τη λοσιόν, προκειμένου να μας ανακουφίσει π.χ. από φαγούρα.

Οι καλύτερες ώρες για να πιείτε το αφέψημά σας

Το πρωί νηστικοί: τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.

10:00 ή 16:00 - δύο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

20 λεπτά πριν από γεύματα: Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.

Μετά τα γεύματα: Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.

Πριν κοιμηθείτε: τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.

Ακόμα και τα αρωματικά φυτά που μας προσφέρουν τόσα, ίσως γίνουν εθιστικά ή προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε όταν κάνουμε τη χρήση τους καθημερινά και αλόγιστα. Το μέτρο λοιπόν στη χρήση των αρωματικών φυτών, είναι βασικός και απαράβατος κανόνας για να τα χαιρόμαστε και να είμαστε υγιείς. Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προτού αποφασίσουν να λάβουν θεραπευτικές ιδιότητες από κάποιο βότανο.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά χιλιάδες χρόνια πριν αντιλαμβανόμενοι τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Κάποια πράγματα αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων και κάποια θα μείνουν πάντα διαχρονικές αξίες, όπως τα βότανα που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΒΑΛΣΑΜΟ ή ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ

Εσωτερική χρήση - ήπιες έως μέσου βάρους καταθλίψεις (Λαϊκή βοτανολογία - Βρογχίτιδα, άσθμα, σε νόσους της χοληδόχου κύστης, νυχτερινή ενούρηση, γαστρίτιδα, διάρροια, ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς) Εξωτερική χρήση - τραυματισμοί και εγκαύματα (Λαϊκή βοτανολογία - μυϊκοί πόνοι, ηλιακά εγκαύματα, και επούλωση πληγών)

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Εσωτερική χρήση - Πεπτικά ενοχλήματα

(Λαϊκή βοτανολογία - πεπτικά ενοχλήματα, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, διαταραχές έμμηνης ρύσης, εξάντληση, ζάλη, αδυναμία μνήμης) Εξωτερική χρήση - ρευματικά ενοχλήματα και διαταραχές αιμάτωσης (Λαϊκή βοτανολογία - πληγές που κλείνουν δύσκολα, πληγές στόματος και φάρυγγα, νευρόπονους και ισχιαλγία)

ΘΥΜΑΡΙ

Εσωτερική χρήση - φλεγμονές αναπνευστικής οδού, βρογχίτιδα, κοκίτη, κακοσμία στόματος, απόχρεμψη βήχα, έντονη αντιμικροβιακή δράση, αιμάτωση δέρματος (Λαϊκή βοτανολογία - πεπτικά ενοχλήματα, κυστίτιδες, άσθμα, φαρυγγίτιδα και χρόνια γαστρίτιδα) Εξωτερική χρήση - (Λαϊκή βοτανολογία - Αμυγδαλίτιδα και τραύματα που κλείνουν δύσκολα. Κατά της μυρμηγκιάς και της ακμής)

ΛΕΒΑΝΤΑ

Εσωτερική χρήση - ανησυχία, διαταραχές ύπνου και νευρικά γαστρεντερικά ενοχλήματα

(Λαϊκή βοτανολογία -ημικρανίες, κράμπες και βρογχικό άσθμα) Εξωτερική χρήση - Λουτρό πριν τον ύπνο / 100γρ σε 2 λίτρα νερό και έπειτα περιχύστε στη μπανιέρα! (Λαϊκή βοτανολογία - ρευματισμοί, εξάντληση, υπνωτικό μέσα στη μαξιλαροθήκη)

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Εσωτερική χρήση - ένταση, ανησυχία, σύγχυση και πεπτικές διαταραχές όπως κράμπες στομάχου (Λαϊκή βοτανολογία - νευρικές παθήσεις, υστερία, μελαγχολία, νευρικών καρδιακών παλμών και εμετού, ημικρανίες, πονόδοντοι, πόνοι στα αυτιά και υψηλή πίεση) Εξωτερική χρήση - επιχείλιος έρπητας (Λαϊκή βοτανολογία - ρευματικά, νευρόπονοι και ακαμψία αυχένα)

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Εσωτερική χρήση - στομαχικές διαταραχές, χωνευτικό και καταπραϋντικό. Αντιβηχικό, κρυολόγημα, αντιεμετικό. (Λαϊκή βοτανολογία - αντιδιαβητικό, υποτασικό, στομαχικές διαταραχές, αμυγδαλές, άσθμα, βρογχίτιδα, εφιδρωτικό) Εξωτερική χρήση - επουλωτικό (Λαϊκή βοτανολογία - επουλωτικό, παυσίπονο σε ρευματισμούς και πονόδοντο)

ΦΛΑΜΟΥΡΙ

Εσωτερική χρήση - κατά των κρυολογημάτων και του ερεθιστικού βήχα (Λαϊκή βοτανολογία - εφιδρωτικό και διουρητικό μέσο, κατά γαστρεντερικών ενοχλημάτων, για κράμπες και ενίσχυση του οργανισμού) Φαρυγγίτιδα, εμπύρετο κρυολόγημα και συνάχι

ΜΕΝΤΑ

Εσωτερική χρήση - πεπτικές διαταραχές, αέρια, σπασμοί χοληδόχου κύστης και οδού και φλεγμονές στομάχου, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, υπερένταση (Λαϊκή βοτανολογία - εμετικό ερέθισμα, ναυτία, διακυμάνσεις έμμηνου κύκλου, κρυολογήματα) Εξωτερική χρήση - μυαλγίες και νευρόπονοι (Λαϊκή βοτανολογία - μυϊκοί πόνοι και πιασίματα)

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Εσωτερική χρήση - διαταραχές γαστρεντερικού, έντονη εφίδρωση (Λαϊκή βοτανολογία -έντονη εφίδρωση, ανορεξία, αέρια, διάρροια και εντερίτιδα, διακοπή γαλουχίας Εξωτερική χρήση - γαργάρες για πληγές ούλων και άλλες στοματικές πληγές, φλεγμονές βλεννογόνου του στόματος (Λαϊκή βοτανολογία - μικρά τραύματα, διακοπή αιμορραγίας, φλεγμονές δέρματος και γαργάρες για την υγιεινή του στόματος)

ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Εσωτερική χρήση -
αντιφλεγμονώδη και σπασμολυτική δράση (Λαϊκή βοτανολογία - διάρροια, αέρια) Εξωτερική χρήση - δερματίτιδες, βακτηριακές δερματοπάθειες, αντιβακτηριδιακή δράση στη στοματική κοιλότητα (Λαϊκή βοτανολογία - αιμορροΐδες, εκζέματα, ακμή, κρυολογήματα) Κατάλληλο για τα παιδιά ιδιαίτερα για πονόκοιλους!

ΔΥΟΣΜΟΣ

Εσωτερική χρήση - ημικρανίες, πονόδοντος, λόξυγκας, κακοσμία στόματος, αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα (Λαϊκή βοτανολογία -πονόδοντος, ουλίτιδα, κακοσμία στόματος, μαγειρική) Εξωτερική χρήση - ρευματικοί πόνοι, εντριβή σε κλειδώσεις και μέτωπο για τον πονοκέφαλο. Τονωτικό μνήμης, όπως και ο βασιλικός.

ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ

Εσωτερική χρήση - πέψη, τόνωση, αποτοξίνωση, κρυολόγημα, αναπνευστικά προβλήματα, ουροποιητικά προβλήματα, καρδιά, διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών, επιτάχυνση της αναπνοής, πρόληψη οστεοπόρωσης. Το πιο συνηθισμένο τσάι στην Ελλάδα και όχι τυχαία.

ΛΟΥΙΖΑ

Εσωτερική χρήση - νοσήματα στομάχου και πεπτικού, μειώνει τη κυτταρίτιδα, ελαττώνει την όρεξη, διάρροια, αιμορραγία, αφροδισιακό, τονωτικό (Λαϊκή βοτανολογία -ημικρανίες, διαιτητικό, κακοσμία στόματος, αντικυτταριτιδικό) Εξωτερική χρήση - πλύσεις προσώπου, κακοσμία στόματος (Λαϊκή βοτανολογία - πλύσεις προσώπου, νευρικοί πόνοι, σε συνδυασμό με τη λεβάντα υπνωτικό)

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

Εσωτερική χρήση - καταστάσεις ανησυχίας και νευρικής αιτίας διαταραχές ύπνου. (Λαϊκή βοτανολογία - αϋπνία, νευρική εξάντληση, πνευματική υπερκόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητας, στρες, πονοκέφαλοι, νευρικές παθήσεις καρδιάς ή στομαχικών σπασμών και φοβικών καταστάσεων.)

ΣΥΜΗΔΑ

Εσωτερική χρήση - Βελτιώνει την κατάσταση της ουροφόρου οδού, ενισχύει το ουροποιητικό σύστημα, βελτιώνει ρευματικά προβλήματα και παθήσεις νεφρών. Μέσω αδυνατίσματος σε συνδυασμό με λουίζα αποτρέπει τη κατακράτηση υγρών. (Λαϊκή βοτανολογία - ρευματισμοί, προβλήματα ουροποιητικού, αδυνάτισμα, Εξωτερική χρήση - τριχόπτωση και πιτυρίδα.)

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

Εσωτερική χρήση - Συκώτι, νεφρά, καθαρίζει το αίμα και τις αρτηρίες, σε συνδυασμό με τη τσουκνίδα βοηθά σημαντικά στη καταπολέμηση πέτρας στη χολή. (Λαϊκή βοτανολογία - παθήσεις σπλήνας, ημικρανίες, ναυτία, κιρσοί, ενοχλήματα χολής, εντέρου.)

ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟΣ - ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Εσωτερική χρήση - Κατά του κοκίτη, των αερίων, πόνοι κολικού, ενοχλήματα έμμηνης ρύσης. (Λαϊκή βοτανολογία - Αέρια, κολικοί, συνήθως πίνεται από μητέρες που θηλάζουν με σκοπό να περάσουν οι κολικοί στο βρέφος, δίνει ιδιαίτερη γεύση στη σαλάτα, στο τουρσί, σε ελιές, σε λικέρ και σε γλυκά)

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ - (ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ)

Εσωτερική χρήση - Καθαρίζει το αίμα, ανοίγει το αναπνευστικό σύστημα και βελτιώνει την αναπνοή. (Λαϊκή βοτανολογία - Ημικρανίες, καθαρισμό των πνευμόνων, αποστείρωση του οργανισμού από το τσιγάρο, συνδυάζεται με ιβίσκο. Εξωτερική χρήση - Εντριβές ή κατάπλασμα σε μυϊκούς πόνους. Αποφεύγεται τη κομπρέσα ή την εντριβή στο στήθος, ιδιαίτερα σε παιδιά, χωρίς τη συμβουλή γιατρού.)

ΚΥΠΑΡΙΣΑΚΙ

Εσωτερική χρήση - (Λαϊκή βοτανολογία - κατεβάζει το ζάχαρο και βελτιώνει την όραση που έχει προσβληθεί από χρόνιο ζάχαρο.)

ΙΒΙΣΚΟΣ

Εσωτερική χρήση - (Λαϊκή βοτανολογία - Βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και του κυκλοφορικού συστήματος, σε συνδυασμό με την άγρια μέντα, φλισκούνι, αποτελεί ένα εξαιρετικό μείγμα για τους καπνιστές και για όσους θέλουν να βελτιώσουν το αναπνευστικό τους.)

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Εσωτερική χρήση - Κυστίτιδες, πνευμονοπάθειες, σπαστικός βήχας, πόνοι και κράμπες. Εξωτερική χρήση - Δερματίτιδες και καθαρισμός ματιών (από ξένα σώματα)

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Εσωτερική χρήση - Αρθριτικά, ρευματικά, παθήσεις του ουροποιητικού, προστάτης. (Λαϊκή βοτανολογία - Δημιουργία αίματος, ρευματικά, προστάτη, ουροποιητικό σύστημα. Εξωτερική χρήση - Ενδυνάμωση των τριχών της κεφαλής και του δέρματος αυτής)

ΑΠΟΡΙΕΣ και ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ πως, πότε και για πόσο...

Κάθε βότανο έχει τα δικά του μυστικά και για να φανερωθούν χρειάζεται υπομονή και μια διαδικασία ''μυσταγωγική'' θα έλεγε κανείς. Μυστικά που φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσων αφορά το άρωμα, τη γεύση και τη δράση του τσαγιού. Πως παρασκευάζονται, πόσο χρόνο χρειάζονται, τι πρέπει να κάνω πριν ξεκινήσω τη παρασκευή ενός τσαγιού και με τι το συνοδεύω;  Η φύση μας τα δίνει απλόχερα όλα, εμείς πρέπει απλά να αφιερώσουμε χρόνο.

Να μερικές λεπτομέρειες που ίσως να μην γνωρίζεται και πρέπει να μάθετε:

ΣΠΟΡΟΙ, ΡΙΖΕΣ, ΒΛΑΣΤΟΙ και ΦΛΟΙΟΙ βοτάνων.

Οι σπόροι κρύβουν στο εσωτερικό τους ένα μικρό έμβρυο, μία κουκίδα που την ονομάζουμε πυρήνα. Ο πυρήνας των σπόρων, βρίσκεται σε λήθαργο έως ότου βρεθεί σε
κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να αφυπνιστεί και να αρχίσει τη διαδικασία ανάπτυξης του νέου φυτού. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τροφή, στοιχεία και συστατικά που είναι αποθηκευμένα γύρο από τον πυρήνα και θα τον θρέψουν μέχρις ότου δημιουργηθεί ένα βλαστάρι με φύλλα και ρίζα που τρέφεται πλέον από τα στοιχεία του εδάφους πάνω στο οποίο αναπτύσσεται. Τα στοιχεία που περιβάλουν λοιπόν τον πυρήνα και ταΐζουν το νεαρό έμβρυο του σπόρου, είναι εκείνα που έχουν για εμάς θεραπευτικές ιδιότητες. Πώς όμως μπορούμε να ''κλέψουμε'' από τον σπόρο το εσωτερικό του χωρίς να αλλοιώσουμε ή χάσουμε τις ωφέλιμες ιδιότητές του, μιας και προστατεύεται καλά, ...πολύ καλά, από το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου;

Η πρώτη μέθοδος είναι να βάλουμε νερό σε κάποιο σκεύος και να το τοποθετήσουμε σε χαμηλή φωτιά, όχι με σκοπό να το βράσουμε αλλά με σκοπό να αλλάξουμε τη θερμοκρασία του νερού σε χλιαρή, για περίπου 30' με 45' λεπτά. Έπειτα καπακώνουμε το σκεύος για 10' με 15' λεπτά, στραγγίζουμε και πίνουμε. Οι σπόροι σε αυτή τη περίπτωση δεν ξαναχρησιμοποιούνται για κάποιο μελλοντικό αφέψημα.

Η δεύτερη μέθοδος είναι να τοποθετήσουμε τα σπόρια μας σε κάποιο γουδί και να τα συνθλίψουμε ελαφρά με σκοπό να αποφλοιωθούν οι σπόροι και να επιτρέψουν στο εσωτερικό τους να διοχετευτεί στο χλιαρό νερό που τα τοποθετούμε στο επόμενο βήμα. Αφού λοιπόν τα συνθλίψουμε στο γουδί ή τα ''περάσουμε'' 3''-4'' δευτερόλεπτα από το multi της κουζίνας μας, τα τοποθετούμε σε χλιαρό νερό, νερό που αφαιρέθηκε από τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός, τα καπακώνουμε και κάνουμε υπομονή περίπου 15' λεπτά, στραγγίζουμε και πίνουμε με τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσουμε τα σπόρια και για δεύτερο αφέψημα.

Οι ρίζες, είναι η βάση των φυτών, το θεμέλιό τους, το μέσο συλλογής της τροφής του αλλά όχι μόνο. Κάποιες από τις κυριότερες επεξεργασίες και ζυμώσεις που γίνονται σε ένα φυτό, γίνονται σε αυτό το ''εργοστάσιο'' που ονομάζουμε ρίζα, με σκοπό να μεταφερθούν κατόπιν στο υπόλοιπο φυτό. Τα πτητικά έλαια ενός βοτάνου, είναι ότι χρειάζεται και επιζητεί από αυτό ο άνθρωπος. Τα έλαια αυτά ανέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μέσα από τον βλαστό στα άνθη και τα φύλλα του φυτού, λίγο πριν κορυφωθεί η ανθοφορία του βοτάνου. Τότε συλλέγονται τα ωφέλημα μέρη των βοτάνων και αποξεραίνονται με σκοπό να διατηρηθούν τα πτητικά τους έλαια που φέρουν το άρωμα του είδους τους. Από τη ρίζα στο βλαστό και από τον βλαστό στα φύλλα και τα άνθη, κάθε φορά σε πολλές των περιπτώσεων έχουν κάτι ξεχωριστό, λιγότερο ή περισσότερο να μας δώσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τους φλοιούς των φυτών. Είναι σημείο από το οποίο περνούν τα πτητικά έλαια, οι χυμοί των φυτών σε ένα από τα στάδια ανάπτυξής τους. Μέσα από τους αιώνες, η καλά οργανωμένη φύση δίδαξε τον άνθρωπο σε ποιο στάδιο να θερίζει, να ξεριζώνει ή να αποφλοιώνει τα διάφορα φυτά προκειμένου να επωφεληθεί από εκείνα. Όταν επιζητούμε μια ρίζα, τη συλλέγουμε πριν αρχίζει να ωριμάζει το άνθος του φυτού γιατί τότε ακόμα είναι πλούσια σε χυμούς, αν επιζητούμε το άνθος, το συλλέγουμε πριν φτάσει στο στάδιο σποριάσματος γιατί τότε είναι πλούσιο σε πτητικά έλαια, αν πάλι επιζητούμε το φλοιό ή τον βλαστό του φυτού, η συλλογή γίνεται στο ενδιάμεσο στάδιο ανθοφορίας και όταν οι χυμοί του φυτού ανεβαίνουν από τη ρίζα στο άνθος με ενδιάμεσο πέρασμα τον βλαστό.

Οι ρίζες λοιπόν και οι φλοιοί των φυτών, αποτελούν τα ξυλώδη μέρη ενός βοτάνου και γι' αυτό, όπως και οι σπόροι θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Προκειμένου να κερδίσουμε όλα όσα έχουν να μας προσφέρουν, πρέπει να τεμαχιστούν σε μικρά κομμάτια ώστε να απελευθερώσουν ευκολότερα τους ωφέλιμους χυμούς τους. Περνάτε τις ρίζες, τα κοτσάνια, τους φλοιούς και γενικότερα τα ξυλώδη μέρη ενός φυτού από το multi ή το γουδί, σιγοβράστε ή αφήστε για πάνω από 20' λεπτά σε ζεστό νερό καπακωμένα τα κομμάτια τους, στραγγίξετε και πιείτε.

Ένας άλλος τρόπος να επωφεληθείτε από ιδιότητες, αρώματα και γεύσεις ριζών, βλαστών και φλοιών είναι να τα αφήσετε ως έχουν σε ελαιόλαδο και να κάνετε χρήση του ελαιολάδου στο φαγητό, για εξωτερική χρήση επιδερμικά και εσωτερική χρήση
καταναλώνοντας το λάδι.

Τι γίνεται όταν χρησιμοποιούμε και άλλα βότανα για το αφέψημά μας, μείγμα δηλαδή που περιέχει σπόρους, φύλλα, φλοιούς, ρίζες, βλαστούς και άνθη μαζί;

Εύκολο, πάντα στα μείγματα που περιέχουν βότανα σε διαφορετικές μορφές (ρίζες, φλοιούς, σπόρους, άνθη, βλαστούς και φύλλα) ξεκινάμε από το ποιο χρονοβόρο και καταλήγουμε να τοποθετούμε στο σκεύος εκείνο που θέλει τον ελάχιστο χρόνο για να παρασκευαστεί.

ΣΠΟΡΟΙ ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟΥ και ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Ένα μείγμα για όσους έχουν κάποια πάθηση στο συκώτι ή το νεφρό και έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και ουρικό οξύ. Καλό είναι να μην αναμειγνύεται τη τσουκνίδα και το γαϊδουράγκαθο στο ίδιο βάζο για να κάνετε τη μίξη σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

Χτυπήστε στο γουδί ή το multi όσο σπόρο γαϊδουράγκαθο έχετε και αποθηκεύστε τον σε γυάλινο βάζο. Από εκεί θα βάζετε την ανάλογη ποσότητα κάθε φορά που θέλετε να τον καταναλώσετε, κάνετε οικονομία και κερδίζεται χρόνο. Το ίδιο κάνετε αν θέλετε και με τη τσουκνίδα προκειμένου να υπολογίζονται ευκολότερα οι δοσολογίες. (μην κάνετε τρίμμα ούτε το ένα ούτε το άλλο)

  • ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ
  • Γεμίστε ένα φλιτζάνι με νερό και αδειάστε το στο σκεύος που θα πάρει βράση. Προσθέστε λίγο ακόμα και θερμάνετε έως ότου αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού σπόρο γαϊδουράγκαθου και σκεπάστε για 15΄λεπτά. Μόλις περάσουν τα πρώτα 10' λεπτά, προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού τσουκνίδα, σκεπάστε ξανά και περιμένετε να περάσουν και τα υπόλοιπα 5' λεπτά. Στραγγίξετε και πιείτε έως 2 ποτήρια την ημέρα για 5 με 6 ημέρες και διάστημα 2 ημερών διάλειμμα.

Αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη ποσότητα, όπως για παράδειγμα ένα μπουκάλι 1,5λίτρου και να το έχετε στο ψυγείο για μεγαλύτερη ευκολία, οι δοσολογίες είναι 2 κουταλιές της σούπας σπόρο γαϊδουράγκαθου και 3 κουταλιές της σούπας τσουκνίδα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε να ζεσταθεί νερό λίγο περισσότερο από 1,5 λίτρο και μόλις χλιαρίνει τόσο όσο να το ανέχεται το δάχτυλό σας, κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτεται τις δοσολογίες και σκεπάζεται έως ότου κρυώσει. Στραγγίζεται και συντηρείτε στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες.

ΜΕΙΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Το μείγμα αυτό βοηθάει στην αποβολή των περιττών υγρών του σώματος, τη διάσπαση του λίπους, την αποτοξίνωση του αίματος και ταυτόχρονα την τόνωση του οργανισμού από την εξαντλητική πολλές φορές δίαιτα. Τα βότανα που καλείστε να μπερδέψετε είναι:

ΛΟΥΙΖΑ, αποβάλει τα περιττά υγρά του σώματος ξεπρήζοντας τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ρίχνει λίγο την πίεση

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, φέρνει σε ισορροπία την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και βοηθάει τη λουίζα στο έργο της

ΜΕΝΤΑ, αποτοξινώνει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της δίαιτας

ΣΥΜΗΔΑ, διασπάει και βοηθάει στην αποβολή του περιττού λίπους από τον οργανισμό

Χτυπήστε για 2-3 δευτερόλεπτα το κάθε τσάι ή όλα μαζί στο multi ή ανακαινίστε καλά σε μία μεγάλη σακούλα χωρίς να βγάλετε τον αέρα από μέσα, προκειμένου κάθε φορά που παίρνετε μια χούφτα ή μια κουταλιά για τη παρασκευή του αφεψήματός σας, να είστε σίγουροι ότι όλα τα βότανα εμπεριέχονται στη δοσολογία.

Η δοσολογία είναι μια κουταλιά κοφτή της σούπας για ένα φλιτζάνι ή 3 γεμάτες της σούπας για 1,5 λίτρο νερό. Η διαδικασία για το 1,5 λίτρο, είναι ίδια με το προηγούμενο μείγμα.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Σε ένα μικρό γυάλινο μπολ γεμίστε νερό και ρίξτε μια κουταλιά της σούπας γεμάτη λιναρόσπορο. Αφήστε όλο το βράδυ να βγάλει τα έλαιά του και να μοιάζει με ζελέ. Την επόμενη ημέρα είναι έτοιμο προς χρήση από μάσκα ομορφιάς, μέχρι να καταναλωθεί με μέλι, γιαούρτι, στη σαλάτα σας και όπως αλλιώς νομίζεται. Ο λιναρόσπορος μπορεί να καταναλωθεί και ως έχει, ή να προστεθεί στο ρόη του λαδιού προκειμένου να καταναλώνεται καθημερινά. Σε περίπτωση που το αναμείξετε με λάδι, καταναλώστε τις πρώτες 3 ημέρες προκειμένου να μην μουχλιάσει μέσα στο λάδι.

ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟΣ

Βοηθάει της νέες μητέρες να παράγουν περισσότερο γάλα αλλά απαλλάσσει τους νεοφερμένους φίλους μας που θηλάζουν από κολικούς. Σε γενικές γραμμές ξεπρίζει και μας απαλλάσσει από φουσκώματα και θυμίζει πολύ το ούζο, ιδιαίτερα αν είναι παγωμένο το ρόφημα. Μια κοφτή κουταλιά του γλυκού για ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, με 3' λεπτά αναμονή είναι αρκετή. Για 1,5 λίτρο 2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές με αναμονή10 λεπτών με σκεπασμένο το καπάκι. Όσο περισσότερο αφήνουμε στο νερό ένα βότανο, τόσο πιο έντονο γίνεται σε ιδιότητες, άρωμα και χρώμα.

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ

Εξωτερική χρήση - εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, ψύξεις, κράμπες, στραμπουλήγματα, πιασίματα, δερματοπάθειες, νευραλγίες, αιμορροΐδες.

Εσωτερική χρήση - κολίτιδες, τους πόνους και τις ξινίλες του στομάχου, το έλκος, την επώδυνη πέψη και τον πονοκέφαλο

Παρασκευή με φρέσκα άνθη:

Σε βάζο κατά προτίμηση σκούρο, γεμίζουμε από τη μέση και λίγο παραπάνω με φρέσκα άνθη. Γεμίζουμε έπειτα έως το χείλος του βάζου με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στον ήλιο ανακινώντας το ανά 2-3 ημέρες, για συνολικά 40 ημέρες. Σε περίπτωση που το βάζο είναι διαφανές, 5 ημέρες στον ήλιο και έπειτα στο ντουλάπι. Μη ξεχνάτε να ανακινείτε το βάζο συχνά.

Παρασκευή με αποξηραμένα άνθη:

Η διαδικασία είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε στα άνθη λίγο λάδι στην αρχή και σαν σε γουδί να πιέσετε. Στη συνέχεια να ρίξετε το υπόλοιπο λάδι.

Γεμίστε με λάδι έως επάνω προκειμένου να μην μείνει αέρας και μουχλιάσει το σπαθόχορτο. Καλή επιτυχία!

Στείλτε μας μήνυμα μέσω messenger


Δείτε ακόμα...

Είναι η αρχή του κακού, πολεμάει τον σύγχρονο άνθρωπο που το θρέφει με την όλο και πιο απαιτητική ζωή που ο ίδιος δημιουργεί. Για να χαλαρώσει κανείς, να ηρεμήσει οχι στιγμιαία αλλά γενικότερα σαν χαρακτήρας, σαν άνθρωπος θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά πραγμάτων στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει να αλλάξει την ίδια την καθημερινότητά του.

Όποιος δεν είχε Μάρτη, τον έκαιγε ο ήλιος και όποιος τον φορούσε καμάρωνε τριγύρω.

Ξέρει μέρες να σου πει στόμα όμως δεν έχει, όταν έχει πόδια δεν πάει πουθενά και φεύγει δίχως πόδια όταν το σόι μας φορά τα γιορτινά

Τους συναντάμε με πολλά ονόματα: καλιβρούσηδες, καλακάντζουρα, λυκοκάντζαροι, κακανθρωπίσματα, παγανά, σκαρκατζούλια ή καρκατζούλια και εξαποδώ.
Από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια ανεβαίνουν στη γη τα δαιμόνια Καλικάντζαροι, που «όλο το χρόνο πελεκούν με τα τσεκούρια τους τους στύλους που στηρίζουν τη γη».
Οι δαίμονες-Καλλικάντζαροι...

Εκτός της κύριας ονομασίας της εορτής, ο κόσμος γνωρίζει την Βάπτιση του Κυρίου μας ως εορτή των Θεοφανείων ή των Φώτων. Το γνωστό σε όλους μας απολυτίκιο της Εορτής περιγράφει ακριβώς και δικαιολογεί τις δύο αυτές ονομασίες.

Εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, ο Βασίλειος υπήρξε σπουδαίος ιεράρχης και κορυφαίος θεολόγος, γι' αυτό και ανακηρύχτηκε Άγιος και Μέγας. Είναι ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου από τους Ορθοδόξους (14 Ιανουαρίου απ' όσους ακολουθούν το Ιουλιανό...


© 2016 Βότανα Κωνσταντίνος. Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές Θεσσαλονίκης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε