Όταν το συκώτι ζητά βοήθεια

2018-01-14

Γαϊδουράγκαθο, η λύση για παθήσεις του ήπατος

Βότανα Κωνσταντίνος Λιαρετίδης, τα πάντα για τα βότανα

    Με αξεπέραστη άγρια ομορφιά, το γαϊδουράγκαθο μας κάνει τη τιμή να μας προσφέρει τους σπόρους του απο τα μέσα Μαϊου έως τα μέσα Ιουνίου. Το συναντάμε με διάφορες ονομασίες όπως τα περισσότερα φαρμακευτικά φυτά ανά την Ελλάδα. Επιστημονικά εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας ονομάζεται Silybum marianum, (Compositae), και μπορεί να το συναντήσεται και ως Milk thistle, Σίλυβο, Κουφάγκαθο, Αγκάβατο, το αγκάθι της Μαρίας.

    Στις μέρες μας, είναι το βότανο που προστρέχουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το συκώτι (λοιμώξεις), εκείνοι που καταναλώνουν αλκοόλ ή κάνουν χημειοθεραπείες, προληπτικά όσοι τους ενδιαφέρει η αποτοξίνωση του οργανισμού που φυσικά ξεκινά απο το συκώτι. Αποτελεί μέσω θεραπείας της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της κίρρωσης του ήπατος.

   Είναι το καλύτερο βότανο από όλα για τις ηπατικές ασθένειες και προστατεύει το φυσιολογικό ήπαρ από τις καθημερινές τοξίνες. Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ανθοφόρο φυτό που βρίσκεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και επισκευάζει τις ηπατικές βλάβες. Είτε το ήπαρ χρειάζεται θεραπεία είτε προστασία, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο καιρό κάποιος θέλει με τους σπόρους του να χαίρουν μεγάλης εκτίμησης απο ανθρώπους με προβλήματα στο συκώτι.

    Στο παρελθόν ο Διοσκουρίδης το συνηστούσε για την επούλωση των πληγών, ενώ το χρησιμοποιούσαν με σκοπό την καταπολέμηση της μελαγχολίας. Φρέσκα κλειστά και όχι ανθισμένα κεφάλια γαϊδουράγκαθου βράζονταν και καταναλώνονταν με σκοπό να τονώσουν τον οργανισμό, να καθαρίσουν το αίμα και να βελτιώσουν τη παραγωγή γάλακτος των γυναικών.

Αφέψημα για τη πρόληψη αλλά και ίαση του ήπατος

Χτυπήστε στο γουδί ή το multi 1 και μισό κουταλάκι του γλυκού σπόρους γαϊδουράγκαθου. Ρίξτε τους σε νερό που έχετε κατεβάσει απο τη φωτιά λίγο πριν κοχλάσει για τα καλά. Σκεπάστε (με ενα πιατάκι) και αφήστε να περάσουν 10' - 15' λεπτά. Σουρώστε και πιείτε 2 ώρες πριν απο το γεύμα σας, δυο φορές την ημέρα. Ενδεικτικά 11:00πμ και 17:00μμ.

Συνδιάστε με 1 κουταλιά της σούπας ρίζα αγριάδας απο την αρχή της παρασκευής του αφεψήματος, 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμμένο μαϊντανό και 1 κουταλάκι αποξηραμένο φλισκούνι 4 λεπτά πριν σουρώσετε το αφέψημα.

Σπόροι Γαϊδουράγκαθου
Σπόροι Γαϊδουράγκαθου

Το συκώτι και οι ζωτικές λετουργίες του

   Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο στο σώμα μας. Μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την κακή διατροφή και τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, την κατανάλωση αλκοόλ, την ακεταμινοφαίνη, τα παυσίπονα, και τις τοξίνες από το περιβάλλον.

   Το συκώτι είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος από τις τοξίνες και μετατρέπει τα απόβλητα από τις μεταβολικές λειτουργίες σε ουρία για να αποβληθεί από τα ούρα. Δημιουργεί χολή για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών και των υδατανθράκων. Επίσης, φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα και συνθέτει γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό που βοηθά να δράσουν και τα άλλα αντιοξειδωτικά. Βοηθά, επίσης, στην ισορροπία σακχάρων του αίματος και δημιουργεί τα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

   Η κακή λειτουργία του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η οξεία ηπατική δυσλειτουργία περιλαμβάνει την ηπατίτιδα Α, Β, και C, οι οποίες θεωρούνται μολυσματικές, ιογενείς φλεγμονές που προκαλούνται από την διαπροσωπική επαφή, την σεξουαλική επαφή, ή το αίμα.

   Κίρρωση του ήπατος, συμβαίνει, συνήθως από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όμως, και η μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος είναι πια σήμερα, συχνή. Η μεταμόσχευση ήπατος, εάν υπάρχει πολύ μεγάλη βλάβη θεωρείται η κατάλληλη θεραπεία. Ευτυχώς, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί.

Για την επαναφορά και ίαση του συκωτιού που πάσχει

Γαϊδουράγκαθο, αγιάγκαθο, αγκινάρα (ηπατική ανεπάρκεια), αγριάδα, αγριμόνιο, άζαρο, άκανθος, αστερούλα, βάλσαμο, βερβερίδα, βρόμη, γκέο, δενδρολίβανο, ερυθραία, κάππαρη, κιχώριο, κρεμμύδι, λινάρι (ηπατικός πόνος), λυκοπόδιο, μαρρούβιο, μηνύανθος, μολόχα, μπέλλα, μπελαντόνα (ηπατικός πόνος), μπολντέα, πεντάνευρο, πικραλίδα, πορτοκαλιά, ροδακινιά, ροδιά, σκόρδο, φλαμουριά, φραουλιά, σύμφυτο, χελιδόνιο.

Βότανα για τη καλή λειτουργία και συντήρηση του υγιές συκωτιού

Αγκινάρα, αγριάδα, αγριμόνιο, αχιλλαία, αψιθιά, τζίνσενγκ, ερυθραία, κάρδαμο, καρότο, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μαρούλι, μέντα, μηλιά, πικραλίδα, σουσάμι, φλισκούνι.

Λιαρετίδης Κωνσταντίνος, 

Παραγωγός Συλλέκτης Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών κ Βοτάνων

Τηλ. Επικοινωνίας 6993 156 250

Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, τκ.57200

Facebook https://www.facebook.com/liaretidis/

© 2016 Βότανα Κωνσταντίνος. Υπαίθριες Λαϊκές Αγορές Θεσσαλονίκης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε