Οι τρείς μάγοι και τα βότανα των Χριστουγέννων

2017-12-05

Τα Χριστούγεννα, αποτελούν γιορτή χαράς και ελπίδας για ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Οι απανταχού Χριστιανοί γιορτάζουν το δώρο του Θεού στον άνθρωπο να κατέβει ο ίδιος στη γη με σκοπό να μας ανυψώσει και πάλι στην αγκαλιά του Παραδείσου. Είναι μια γιορτή γεμάτη συμβολισμούς και ιστορίες, που στο πέρασμα των αιώνων και σε κάθε σημείο του πλανήτη, έγιναν αφορμή για να πλάσει η λαογραφία παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων.

Τα δώρα των μάγων όπως διασώζονται σήμερα
Τα δώρα των μάγων όπως διασώζονται σήμερα

Τα δώρα των μάγων, που φυλλάσονται μεταξύ άλλων κειμηλίων στην Ιερά Μονή Αγίου Πάυλου στο Άγιο Όρος, τα δώρα των σοφών Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ, ήταν και ακόμα είναι σύμβολα της θεϊκής υπόστασης του Χριστού, της βασιλικής Του ιδιότητας αλλά και της ανθρώπινης υπόστασής Του.

Το χρυσό που του πρόσφερε ο Μελχιόρ, συμβολίζει ότι το θείο βρέφος θα γίνει βασιλιάς, ενώ το λιβάνι που του πρόσφερε ο Γκασπάρ και η σμύρνα που του έφερε ο Βαλτάσαρ, έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολική αξία, μιας και ήταν πολύ διαδεδομένα εκχυλίσματα δέντρων εκείνη την εποχή από την ανατολική Αφρική και τη νότια Αραβική χερσόνησο.

Ρετσίνι λιβανιού
Ρετσίνι λιβανιού

Το λιβάνι, έως και τις μέρες μας αποτελεί το καθαρότερο θυμίαμα όχι μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά συναντάται στις περισσότερες θρησκευτικές τελετές ανά τον κόσμο. Όπως και στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα συμβολίζει την αγνή, καθαρή και ολόψυχη προσευχή των πιστών που ανεβαίνει στα ουράνια. Ο Βαλτάσαρ θέλοντας να αναδείξει τη θεϊκή υπόσταση του Χριστού, πρόσφερε στο θείο βρέφος εκείνο το ρετσίνι που αναδύει λευκό, καθαρό καπνό με γλυκό άρωμα που γαληνεύει το νου και την εποχή εκείνη χρησιμοποιούνταν στις θρησκευτικές τελετές και τις θυσίες που λάμβαναν μέρος σε αυτές, έχοντας οικονομική αξία όσο και ο πολύτιμος χρυσός. Σαν σύμβολο λοιπόν ανωτερότητας και θυσίας, έλαβε ο Ιησούς Χριστός το λιβάνι.

Η σμύρνα, το μύρο με τις θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες ήταν το δώρο που ο Γκασπάρ πρόσφερε στο θείο βρέφος. Δώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και για να παραχθεί, θα πρέπει πρώτα να χαρακωθεί (μαστιγωθεί) ο φλοιός του δέντρου που ζεί στην έρημο. Συμβολίζει την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, που θεράπευσε αρρώστους και έμελλε να θυσιαστεί υπομένοντας πολλά, προκειμένου να ανοίξουν οι πύλες του Παραδείσου για εμάς και πάλι.

Το δέντρο Commiphora Myrrha
Το δέντρο Commiphora Myrrha

Άλλα βότανα που συνδέονται συμβολικά με τα Χριστούγεννα είναι το φασκόμηλο σαν σύμβολο αθανασίας και οικιακής ευτυχίας, η λεβάντα σαν σύμβολο αγνότητας και αρετής, το σκουλόχορτο σαν σύμβολο καλής υγείας, το απήγανο για την χάρη αλλά και για τον εξορκισμό του κακού, το θυμάρι για την γενναιότητα. Επίσης η βαλσαμίνη που λέγεται και φύλλο της βίβλου είναι συνδεμένη με τα Χριστούγεννα. Όμως το πιο γνωστό σε μας φυτό που συνδέεται με τα Χριστούγεννα είναι το δεντρολίβανο. Λέγεται πως η Παναγία άπλωσε τα ρούχα του θείου βρέφους σε δενδρολίβανο και εκείνο άλλαξε χρώμα στα άνθη του, από λευκά σε γαλάζια. Ανάβλυσε άρωμα μοναδικό ανάμεσα στα άλλα βότανα ώς ένδειξη ευχαρίστησης.

Μέσα από συμβολισμούς και παραδόσεις λοιπόν, αναδεικνύεται το μεγαλείο της γεννήσεως του Χριστού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο δωρίζοντας μηνύματα αισιοδοξίας για ειρήνη και ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους.

Καλές γιορτές σε όλους!!!